Historiek

Ontstaan

Brouwerij De Bie ontstond in 1992 in de hoppetuinen van het brouwersdorp Watou, dichtbij Poperinge en de Franse grens. Het was één van de kleinste ambachtelijke brouwerijen van Vlaanderen.

Zatte Bie, Hellekapelle en Helleketelbier waren de eerste bieren van deze huisbrouwerij. Ze werden verkocht in simpele plastieken zakjes en konden ook gedegusteerd worden in cafétje d’Hellekapelle naast de brouwerij.

Overname

In 1998 werd de brouwerij overgenomen door Jos Tjoen, die ze moderniseerde om ze te laten groeien.

De plek bleek al snel te klein om uit te breiden en in 2001 verhuisde hij brouwerij De Bie naar een grote herberg in Loker met dezelfde naam: d'Hellekapelle.

Daar werd een compleet nieuwe brouwerij gebouwd, met een praat-, bier- en eetcafé. Er kwam ook een bierwinkel bij.

Groei

Wegens het enorme succes van de ambachtelijke streekbieren werd ook deze locatie te klein. Daarom verhuisde Brouwerij De Bie in 2011 naar een veel grotere hoeve in Wakken (Dentergem).

Wat ooit begon als een huisbrouwerij met 3 bieren is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde brouwerij met 10 bieren. Maar nog altijd even ambachtelijk.

Werkwijze

Brouwerij De Bie gebruikt enkel natuurlijke kwaliteitsproducten, zonder chemische additieven. De hop, het tarwe en de gerst komen van de eigen akkers rondom de hoeve. Het bierdraf wordt aan de Limousin runderen gevoederd, die er op een even natuurlijke manier gekweekt worden. Een gesloten circuit dus, waar geen chemische producten aan te pas komen. Lekker gezond!

Iedereen welkom

Op de volledig gerenoveerde hoeve kan je het ambachtelijke bierproces volgen: van het hoppeveld tot de botteling. Zo zie je hoe écht bier gebrouwen wordt.

Je kan er ook proeven van de 10 ongelooflijk lekkere streekbieren, met elk een heel eigen smaak en een uniek verhaal. Kom dus zeker eens langs.

Terug naar boven